PI_EMEA_IPC_header

Enfeksiyon Kontrolü ve Zeminler

Sağlıklı alanlar için enfeksiyon kontrolü ve zemin seçeneklerinin önemi

Covid 19 krizi, virüsün bulaşmasını önlemek için el hijyeni ve temizlik protokollerinin önemini vurgulamıştır. Ayrıca, enfeksiyonları ve antimikrobiyal direnci durdurmak için sağlık ve yaşlı bakımı ortamlarında enfeksiyon önleme ve kontrolünün (IPC) ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Bu bağlamda, doğru zemin ve duvar kaplamalarının seçilmesi temizlik rutinlerinin verimliliği açısından çok önemlidir.

Tarkett onlarca yıldır önceliği insan olan yenilikçi zemin kaplama çözümleri geliştirmeye kendini adamıştır. Hasta güvenliğini sağlamak, sağlık personeli için iş yerini iyileştirmek ve hijyenik bir ortam ile temizlik personeli için hayatı kolaylaştırmak, 'insana duyarlı tasarım' olarak adlandırdığımız şeydir. Ayrıca sağlık tesisleri için doğru seçimleri yapmanıza yardımcı olur.            Uzmanlarımız hastanelerde enfeksiyon önleme ve kontrolü için mükemmel destek sunan zeminlerin seçimi konusunda size rehberlik edebilir.

Enfeksiyon kontrolünün rolü

Enfeksiyonun yayılması ve antimikrobiyal direnç (AMR) halk sağlığına yönelik büyük tehditlerdir. Her ikisini de yönetmek tüm sağlık tesisleri için sürekli bir mücadeledir.

  • Her yıl hastanedeki 10 hastadan 1'i ​​​​ ve Avrupa genelinde 4 milyon hasta sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyondan etkileniyor
  • Her yıl Avrupa'da 37.000 ölüm sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyona bağlıdır, bunların %70'i 'süper böcekler' adı verilen antibiyotiğe dirençli mikroorganizmalardan kaynaklanmaktadır

kaynak: Dünya Sağlık Örgütü

Etkili enfeksiyon önleme ve kontrolü, sağlık hizmetleriyle ilişkili enfeksiyonların (HAI- Healthcare Associated Infection) ve antimikrobiyal direncin yayılmasını önler.

Çok dirençli bakteriler halk sağlığı için ciddi bir tehdittir. (1995 ve 2005 arasında %25'ten %60'a yükseldi) ve 2050'de her yıl 10 milyon ölüme neden olabilir.
Bu nedenle dezenfektanların ve antibiyotiklerin aşırı kullanımı antimikrobiyal direncin gelişimini teşvik edebilir ve insan sağlığı için risk oluşturduğundan şüphelenilir.

Ancak, bu biyosidal ürünler, doğru temizleme protokolleri uygulandığında gerekli olmayabilir.

 

Hastanelerde enfeksiyonları önleme ve kontrolünün kritik rolü

Bulaşıcı hastalıkların yaklaşık % 80'i kirli yüzeylere temas eden kirli eller tarafından bulaşır (Kaynak: CDC, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi).                                                                           

Eller ve dokunma yüzeyleri enfeksiyon bulaşmasında en kritik faktörlerdir, bu yüzden onları temiz tutmak çok önemlidir. Bu, iyi el hijyeni ve çevre temizlik prosedürlerinin hayati önem taşıdığı anlamına gelir. Her ikisi de enfeksiyon kontrolü için standart önlemlerdir.

Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlarda zeminlerin etkisi hakkında kanıt eksikliği olmasına rağmen, az dokunulan yüzeyler olarak bunlara göre seçilmelidirler:

  • kirlenme ve kir toplama direnci
  • temizlik kolaylığı ve dezenfeksiyon protokolleri ile uyumluluk.

İyi Çevre Temizliği

1. Doğru yüzeyleri seçmek kritik

İyi hastane hijyeni için ilk gereklilik, bir sağlık tesisindeki tüm yüzeylerin, eşyaların ve ekipmanın temizlenebilir olmasıdır.

Bu nedenle zeminler ve duvarlar için doğru malzemeleri seçmek çok önemlidir. Girişler, ofisler ve servis alanları gibi düşük riskli alanlarda, zemin ve duvar kaplamalarının enfeksiyon önlemede daha az etkisi vardır, ancak klinik alanlarda temizliği kolaylaştırmak için dikkatle seçilmelidir.

Klinik alanlarda zemin ve duvarlar için gereklilikler

  • Kir birikmesini önlemek için  (mikroorganizmaların büyümesini destekleyecektir) minimum derzli pürüzsüz ve gözeneksiz yüzey
  • Daha fazla dayanıklılık için mükemmel duvar dönüşü ve sıcak kaynaklı derzlerle su geçirmez uygulama
  • Kuaterner amonyum, alkol, çamaşır suyu ve hidrojen peroksit gibi dezenfektanların tekrar tekrar kullanılmasına direnç
  • Onarımı kolay malzeme. Hasar durumunda, tam yerini onarın ve tüm zemini değiştirmeden tekrar kapatın

2. Uygun temizlik protokollerinin tanımlanması

Uygun yüzeyler uygulandıktan sonra, doğru temizleme protokollerinin tanımlanması ve uygulanması önemlidir.

Temizlik, enfeksiyon önleme ve kontrolü verimliliği için kilit öneme sahiptir
İyi bir protokolün temelinin tüm yüzeyleri düzgün bir şekilde temizlemek olduğunu asla unutmayın.
Bu, toz ve kalıntıları temizlemek için kuru paspaslama ve ardından temizlemek için bir deterjanla ıslak paspaslama anlamına gelir. 

Zeminler, nadiren hastaların / sakinlerin veya sağlık hizmeti sağlayıcılarının ellerine temas eden az dokunulan yüzeylerdir. Normalde dezenfektan gerekli değildir ve kapsamlı bir temizlik yeterlidir.

Sadece gerektiğinde temizlik sonrası dezenfekte edin
Klinik alanlarda ve enfeksiyon riskinin yüksek olduğu veya salgınların olduğu her yerde, etkili bir temizlemeden sonra dezenfeksiyon gerekecektir. Bununla birlikte, temizlemeden dezenfekte etmenin bir anlamı yoktur, çünkü çoğu dezenfektan organik madde varlığında etkinliğini hızla kaybeder.

Ayrıca, temizlik ve dezenfektan ürünlerinin insan ve çevre sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili kaygılar bizi “yeşil” temizleme metodolojilerinin gelişimine bakmaya itmiştir.

 

“Zemin söz konusu olduğunda, en önemli şey onu temiz tutmak ve kir ve tozdan uzak tutmaktır. Dezenfeksiyon yüksek riskli alanlarla sınırlandırılmalıdır. Dezenfektanların genellikle zemini basitçe kirlettikleri diğer bölgelerde kullanılmasının bir faydası yoktur..”

Christine Huddlestone, Kıdemli Sağlık Müdürü, temizlikten sorumlu, 20 yıldır mikrobiyoloji teknisyeni, Douai Hastanesi, Fransa

Doğru Zeminleri Seçmek

Her bir zemin kategorisinin kendine özgü avantajları olsa da, pvc rulolar yüksek enfeksiyon riski olan alanlar için en iyi çözümü temsil eder.

Tarkett'in iQ serisi homojen vinil ruloları, ameliyathanelere mükemmel uyum sağlar.

Ciddi ve Yüksek Riskli Alanlar için iQ Serileri

iQ homojen pvc rulo serilerimiz ameliyathaneler ve kontrollü ortamlar gibi zorlu alanlar için en iyi zemin kaplama çözümleridir.

  • Mükemmel temizlenebilirlik- Pürüzsüz yüzey, Fraunhofer Enstitüsü tarafından kanıtlanmış en yüksek hijyen seviyesini sağlar
  • Mükemmel su geçirmezlik- Benzersiz esnekliği, sıcak kaynak, kolay onarım ve mükemmel duvar dönüşü sağlar.
  • Dayanıklı derzler - Ek yerlerinin ayrılmasını önleyen olağanüstü derz gücü (standartın 3 katı)
  • Yüksek kimyasal direnç - En güçlü dezenfektanlara dayanıklı (kuaterner amonyum, alkol, çamaşır suyu, hidrojen peroksit vb.)
  • Zemin ve duvarlar için kapsamlı çözüm- Tamamen su geçirmez bir sistem için kolay eşleştirme ve sıcak kaynak (ProtectWall ve Wallgard)

 

Risk düzeyleri ne olursa olsun tüm alanlar için zemin ve duvar çözümleri koleksiyonu

Hastaneler ve sağlık tesisleri, girişler gibi yoğun trafiğe maruz kalan bölgelerden idari alanlara, hasta odalarına, hatta duşlara ve ıslak odalara kadar çok çeşitli alanlara sahiptir. Bu alanların her birinin farklı ihtiyaçları vardır. 

Tüm sağlık tesislerinin ihtiyaçlarını karşılamak için duvarlar ve zeminler için kapsamlı bir koleksiyon sunuyoruz.

Peki ya Biyositler?

Biyositler tartışmalı bir konudur. Etkinlikleri kanıtlanmamıştır ve gereksiz yere kullanıldığında antimikrobiyal direnci teşvik etme riski vardır.

  • Virüsler bakterilerden farklıdır. Ve antibiyotikler gibi, antibakteriyel ürünler virüslere karşı etkisizdir.
  • Aksine, antibakteriyel ajanların (antibiyotikler ve biyositler) aşırı kullanımı ve yanlış kullanımı antimikrobiyal dirence yol açabilir.
  • Her ne kadar bir dizi antimikrobiyal emdirilmiş ürün (yüzey astarları, boyalar ve perdeler gibi) mevcut olsa da, şu anda, sağlık hizmetleriyle ilişkili enfeksiyonlara karşı etkinliklerini destekleyecek kesin veriler yoktur.
  • Ayrıca, kullanımlarını ve rollerini açıklamak için sıklıkla kullanılan standartlar, örneğin ISO 22196, antimikrobiyal yüzeylerin test edilmesi için uygun değildir.

Tarkett’in biyositlerle ilgili pozisyonu

Biyositlerin kullanımını sağlık ve çevre için büyük bir risk olarak belirledik ve aşağıdaki kararları aldık:
 

• 2013 yılında zemin kaplama üretimimize antimikrobiyal eklemeyi bıraktık

• Doğru temizliğin önemini aktif olarak teşvik etmek

• Dezenfektanların sadece gerektiği zaman ve gerektiği yerde kullanılmasını tavsiye etmek

• Mikrofiber bezler veya buharlı temizlik gibi kimyasallara ve dezenfektanlara daha az  bağımlı olan alternatif çözümleri teşvik etmek

 

 

Belgeyi indirin