eğitim binası kapsayıcı okul

Kapsayıcı Okulların Teşvik Edilmesi

Erişilebilirliği ve katılımı teşvik etmek

Kapsayıcı bir okul, geçmişi, yeteneği veya nörotipi ne olursa olsun tüm öğrenciler için tasarlanmalıdır. Bu, engelli öğrencilerin akranlarıyla aynı eğitim fırsatlarına erişmelerini sağlayacak çeşitli alanlar sağlamak anlamına gelir.

Ayrıca öğrenmede çevrenin önemi artık iyice anlaşıldığından, kapsayıcı ve davetkar bir eğitim binası tasarlamak tüm öğrencilerin erişimini ve refahını artıracaktır. Bu, özellikle otistik öğrenciler de dahil olmak üzere nörodivergent kişiler için geçerli olabilir.

 

Yön bulmaya yardımcı olun

Yön bulmayı geliştirmek, öğrencilerin ve personelin eğitim binaları veya kampüslerde daha kolay gezinmesine yardımcı olarak kafa karışıklığını ve stresi azaltabilir. Okullar, aşağıdaki stratejileri uygulayarak yön bulmayı geliştirebilir ve herkes için daha sıcak, erişilebilir ve kapsayıcı bir ortam yaratabilir.

  • Tabela kullan

İlk ipucu, duvarlarda ve zeminlerde net ve tutarlı tabelalar kullanmaktır. Zemin ve duvar sanatı hizmetleri, yön işaretleri oluşturmaya yardımcı olabilir.

  • Renkler ve desenler

Renklerin ve desenlerin kullanılması insanların okulda daha kolay gezinmesine yardımcı olabilir. Doğru LRV kontrastını kullanarak ayırt edilmelerinin kolay olduğundan emin olun.

  • Dokunsal uyarı yer karoları

Uyarı levhaları ve dokunsal şeritler merdivenler gibi belirli alanlarda da kullanılabilir, aynı zamanda görme engelli öğrencilerin girişlerde ve koridorlarda gezinmelerine yardımcı olmak için de kullanılabilir.

Trafik akışını geliştirin

Birçok kullanıcının aynı anda dolaşmaya çalıştığı büyük binalarda, örneğin sınıflar arasında düzgün trafik akışı zor olabilir.


Akılda tutulması gereken bazı önemli öneriler var:

Ayrı şeritler belirleyin ve zemin işaretlerini veya işaretlerini kullanarak tek yönlü bir sistem kurun. Bu, öğrencilerin koridorlarda daha kolay gezinmelerine ve darboğazları önlemelerine yardımcı olabilir. Bu tür bir ilgi özellikle OSB öğrencileri tarafından takdir edilebilir.
Özellikle suya ve viskoz sıvı dökülmelerine yatkın alanlarda düşme riski de dikkate alınabilir. Doğru döşeme seçimleri dökülmelerin olasılığına ve boyutuna göre belirlenecektir.

Görsel algıyı geliştirin

Çevrenin algılanması, öğrencilerin, özellikle de nörolojik açıdan farklı olan öğrencilerin okulda kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olan önemli bir unsurdur.

Bu nedenle akustik, doğal ışık, renkler ve kontrastlar kapsayıcı eğitimi teşvik eden binalar tasarlanırken dikkate alınması gereken önemli kriterlerdir.

  • Renk kontrastları

Renk kontrastı insanlara, özellikle de görme bozukluğu olanlara yardım etmenin anahtarıdır. Kapıları, mobilyaları veya zemin seviyesindeki değişiklikleri tanımlamalarına olanak tanıyarak öğrencilerin çevrelerini daha kolay algılamalarını sağlar ve daha az yaralanmaya neden olur. Işık Yansıma Değeri (LRV), doğru kontrastı elde etmek için kullanışlıdır.

  • Renk seçimi

Tesisi kullananların yaşlarına, farklı mekanları ne amaçla kullanacaklarına göre renk seçimi yapılabilmektedir. Bu aynı zamanda çevrelerini doğru algılamalarına ve çevrelerine daha kolay uyum sağlamalarına da yardımcı olacaktır.

  • Doğal ışık

Doğal ışık sakinleştirici bir atmosfer sağlar, parlamayı ve göz yorgunluğunu azaltır ve herkes için teşvik edici ve dinamik bir atmosfer sağlar.

 

Otizm dostu tasarım

otizmli genç kadın okulda

Otizmli çocukların okula dahil edilmesi, yapılı çevreye dikkatli bir şekilde dikkat edilmesini ve dikkat edilmesini gerektirir. Otizmli çocukların özel duyusal ihtiyaçları vardır ve başkalarıyla ilişki kurmada zorluklarla karşılaşabilirler, bu da onların geleneksel okul ortamlarına tam olarak entegre olmalarını zorlaştırabilir.
Ancak dikkat ve bilgi birikimi ile eğitim yapılarının bu özel ihtiyaçlara uygun hale getirilmesi, bunların eğitim sistemine dahil edilmesine büyük katkı sağlayabilir.
Bu genellikle "sadece" evrensel tasarım ilkelerinin sınıfta ve okul genelinde uygulanması meselesidir.

Kapsayıcı eğitim için önerilen katlar

Tarkett'in çoklu malzeme yelpazesi, belirli kullanımlara ve gereksinimlere uygun çeşitli malzemeler, özellikler ve renklerle kapsayıcı okullar tasarlamanızda sizi desteklemek için dikkatle düşünülmüştür.

Tarkett Lino Loose Lay

Biyo bazlı linolyum döşeme - Gevşek döşemeli kurulum, tutkal yok.

Koruma Duvarı

Darbelere, çarpmalara, çizilmelere karşı koruma sağlayan yüksek performanslı PVC duvar kaplaması.

Tapiflex Stairs

Optimum güvenliği sağlamak için merdivenler için uygun maliyetli, dayanıklı ve akustik çözüm.

İlgili Makaleler