Linolyum geri dönüştürülebilir mi?

Linolyum geri dönüştürülebilir mi?

Ekonomik büyümenin kaynak kullanımı ile bağlantılı olduğu sirküler bir ekonomiye doğru ilerlemek, dünya nüfusu genişlediği ve dünyamızın sınırlı doğal kaynaklarına baskı uyguladığı için hayati önem taşımaktadır. 2017 yılında, dünyada yaklaşık 90 milyar ton malzeme tüketildi ve 2050 yılına kadar bunun iki katına çıkması bekleniyor.¹ Geri dönüşüm, malzemelerin mümkün olduğunca uzun süre kullanılmasını, ömrünü uzatmasını ve doğal kaynakları korumasını sağlamanın önemli bir yoludur.
Peki bu inşaat sektörüne nasıl uygulanır?
Avrupa'da inşaat sektörü oyuncuları, inşaat ve yıkım atıklarının %70'inin 2020**'de geri kazanılmasını, geri dönüştürülmesini veya yeniden kullanılmasını sağlamak için çaba sarf etmelidir.² Tarkett tarafından üretilen linolyum ile, bu yolculuğa, yaşam döngüsünün farklı aşamalarında yakalanabilen ve geri dönüştürülebilen zeminler üreterek katkıda bulunuyoruz. 

Linolyum nedir?

Linolyumun tam olarak ne olduğunu tanımlayarak başlayalım. Linolyum temel olarak doğal malzemelerden yapılmış çok yönlü bir zemin çözümüdür.
 Tarkett'in linolyumunun %94’ü keten tohumu yağı, çam reçinesi, odun ve mantar talaşı, kalsiyum karbonat ve jüt gibi doğal malzemelerden oluşmuştur ve İtalya'daki Narni tesisimizde üretilir. Geri dönüştürülmüş mantar ve odun ve %10’u Tarkett linolyumdan geri dönüştürülmüş içerik ile birlikte, %36’sı geri dönüştürülmüş malzeme (ağırlığa göre) kullanıyoruz. Linolyum ürünlerimiz çevre dostudur ve malzemelerimizin %100'ü Cradle to Cradle® eko-tasarım çerçevesine göre değerlendirilmiştir. Narni Linolyum fabrikamızda, doğal kaynakları koruyarak, üretimin çevresel ayak izini azaltacak şekilde, %100’ü geri dönüştürülebilir linolyum zemin üretiyoruz. Genel olarak, Tarkett'in linolyum koleksiyonları, Cradle to Cradle® Silver sertifikasına ve Originale koleksiyonu ise Cradle to Cradle® Gold sertifikasına sahiptir.
 

Tarkett linolyum geri dönüşümü

Geri dönüşümlü Tarkett linolyum ile, küresel sürdürülebilirlik stratejimizin bir parçası olan “Doing Good.Together”ın bir parçası olarak, geri kazanılabilen, geri dönüştürülebilen ve yeni ürünlere dönüştürülebilen sağlıklı malzemelerle yapılan sürdürülebilir zeminler tasarlıyoruz. 
Yeni Tarkett linolyum için yüksek kaliteli hammaddeler oluşturmaya yardımcı olarak, linolyumumuzu geri dönüştürmek için her fırsatı değerlendiriyoruz. Genel olarak, Narni fabrikamızda yılda 1.600 ton linolyum geri dönüştürüyoruz.
Bu süreç, üretim kesimlerinde üretim atıklarını topladığımız ve yeni Tarkett linolyum ürünlerinde kullanılmak üzere bir toz haline dönüştürdüğümüz üretim aşamasında başlıyor.
Linolyum Silencio ürün grubumuzda ayrıca, üretim atıklarımızı, rulolarımızın güvenli bir şekilde taşınması için kullandığımız kapaklar da dahil olmak üzere ambalaj üretimi yapan lokal bir şirkete satıyoruz ve bu kapakları onlardan geri satın alarak atıkları engellemeye çalışıyoruz.
2020'ye kadar sıfır üretim atığının düzenli depolama sahasına gönderilmesini sağlamayı hedefliyoruz.
İkincisi, uygulama sonrası Zemin atıkları geri dönüştürülebilir. Uygulama süreçlerinde, zemin kaplamaları rulo malzemelerin tümünün %10'una kadar bir kısmını oluşturuyor.
Bu atıklar, doğal kaynakları korumak ve sağlıklı malzemelerin daha uzun süre kullanılmasını sağlamak için toplamamız ve geri dönüştürmemiz için önemli bir fırsattır. Avrupa'da birden fazla lokasyondan çıkan atıkları bir araya getirip geri dönüşüm için Narni'ye gönderiyoruz. Çabalarımız ayrıca Avrupa Birliği'nin inşaat atıklarının %70'ini 2030'a kadar geri dönüştürme hedefini de destekliyor.
Uygulama sonrası atıkların geri dönüşünü arttırmak için müşterilerimizi sürece dahil olmaya davet ediyoruz. Bu, müşterilerimiz arasında, ReStart® geri alma programımızla atıkları yönetmenin, sirküler ekonomiye doğru olan yolculuğunun bir parçası olarak, zemin atıklarını yönetmenin en iyi yolu olduğu konusunda farkındalık yaratmak anlamına geliyor. Bu değişime öncülük etmeye kararlıyız.
Son olarak, kullanım sonrası linolyumun nasıl en iyi şekilde geri dönüştürüleceğini araştırarak çabalarımızı bir üst seviyeye taşıyoruz.
Bu da, linolyumun tipik olarak zemine yapıştırılması sebebiyle tüm sektörde bir mücadele alanı oluyor. Bu nedenle, yapıştırıcıyı linolyumdan ayırmanın bir yolunu bulmak için inovatif çözümler arıyor, böylece etkin bir şekilde geri dönüştürebiliyoruz.


*World Economic Forum, 2018 https://www.weforum.org/press/2018/01/leaders-unite-to-fight-waste-and-pollution-amid-warnings-of-18-tonnes-of-natural-resources-extracted-for-every-human-on-the-planet-in-2050/
**European Commission http://ec.europa.eu/environment/waste/construction_demolition.htm

Sürdürülebilirlik stratejimiz hakkında daha fazlasını okumak için, Doing Good.Together makalemizi okuyabilirsiniz.

Önerilen Koleksiyonlar